Trgo-Splet, spletne storitve

Panda, medvedek se razvija - 5 grehov, ki jih sedaj...

26.08.2011 08:39 Starost: 8 leto

Panda, medvedek se razvija - 5 grehov, k...


Kdor po nadgradnji Panda algoritma še zmeraj želi obstati na Googlu mora upoštevati nekaj stvari.

Google je začel na določene signale reagirati bolj občutljivo, za nekatere spletne strani pa to pomeni izjemno nazadovanje v zadetkih iskanja.

Stran SEOmoz je sestavila spisek pet največjih "grehov" za katere sklepajo, da lahko doprinesejo k slabšemu pozicioniranju zadetkov.

Ta spisek se sklada z Googlovo izjavo, da je treba graditi strani za uporabnike in ne za iskalnike.

 

 

Kadarkoli Google prilagodi algoritme, ki vplivajo na zadetke iskanj, pride do vznemirjenja, pri Pandi pa je to še posebej poudarjeno, saj tokrat niso prizadete samo podstrani ampak kar celotni projekti.

Namen nadgradnje je, kot zmeraj, izboljšati kvaliteto zadetkov iskanja. In kot tudi do sedaj poizkuša Google s pomočjo matematičnih izračunov "simulirati" kako bi človek ocenil določeno stran.

Zato so imeli testne uporabnike ("quality raters"), katerih odločitve skušajo z algoritmom posnemati.

 

 

No, pa začnimo…

 

1. Malo vsebine, ogromno navlake

 

Ko uporabnik pride na določeno stran in zaradi navigacije, oglasov in povezav iskano informacijo komaj najde, je logično, da ga to razjezi.

Torej, kdor želi biti všeč Googlu se naj koncentrira na vsebino.

 

 

2. Prazne strani, ki so namenjene samo internim povezavam

 

Kot je znano bi se naj pomembne vsebine kolikor je le možno tudi interno povezovale. Tako pa so nastale strani, ki so namenjene samo internemu povezovanju in nimajo ali pa imajo zelo malo vsebine.

Takšne strani uporabniku ne koristijo in podobno jih tretira tudi Google.

 

Še nekaj… Panda ne vpliva samo na eno podstran, ampak na celotno stran. Zato je možno, da tudi strani z dobro vsebino zaradi slabih "spamerskih" podstrani izginejo iz zadetkov.

 

 

3. Preveč podobnih vsebin

 

Panda je še posebej prizadela portale za članke katerih namen je bil, da so za želeno kombinacijo ključnih besed spisali članek. Rezultat je bil nepregledna množica člankov z različnimi kombinacijami ključnih besed z isto temo.

Pomaga to bralcu? Ne.

Ali po novem Google to kaznuje? Da.

 

 

4. Preveč oglasov

 

Skušnjava za dodajanje ogromno oglasov na spletno stran je velika. Zaslužki so majhni in z večjo vsebino oglasov se lahko vsaj malce povečajo. Se pa verjetno strinjate, da so oglasi praviloma nezaželeni.

V vsakem primeru zgleda, da Google primerja razmerje med vsebino in oglasi. In če je količina oglasov prevelika to škodi poziciji.

 

 

5. Affiliate Links in avtomatsko generirane vsebine

 

Obstaja nešteto strani ki so narejene avtomatizirano in se financirajo z Affiliate Links (plačane povezave na strani s storitvijo ali spletne trgovine). Te strani uporabniku nudijo zelo malo informacij in se včasih zrinejo tudi nad originalne informacije o produktih.

Tudi te strani bodo ob Pandi težko obstale.

 

 

 

Seveda bo tudi ta algoritem pustil nekaj odprtih lukenj, s katerimi lahko stran optimizirate za Google in ne za uporabnike. Ampak, kaj bo, ko pride naslednji, izboljšan algoritem?

 

Vsak se mora sam odločiti, če želi rizik, da ob naslednji nadgradnji pade s prestola zadetkov.

 

 

Vir: t3n in seomoz


Deli z ostalimi na